JÄRKI JÄÄLLÄ

Lue Järki Jäällä -esitteestämme, miten liikut jäillä turvallisesti.

Varusteet

portaali suhTurvallisuus- ja kemikaalivirasto päivitti vapaa-ajan palveluiden valvontaohjeet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut uudistuneet ohjeet koskien vapaa-ajan palveluiden valvontaohjeita. Ohjeilla pyritään parantamaan ja yhtenäistämään alojen turvallisuuskulttuuria.

Ohjeet pohjautuvat Kuluttajaviraston vuosina 2002–2006 julkaisemiin ohjeisiin palveluiden turvallisuuden edistämisestä.  Ohjeet korvaavat kyseiset aikaisemmat ohjeet.

- Tukesin ohjeet koskevat myös uimahalleja, kylpylöitä ja vastaavia allastiloja, joissa tuotetaan vapaa-ajan palveluita. Viranomaisohje tarkentaa kuluttajaturvallisuuslakia näiltä osin. Uudet ohjeet eivät sisällä suuria muutoksia, mutta ohjeiden sisältöä on täsmennetty ja tarkistettu viimeisen 10 vuoden aikana ilmenneiden asioiden perusteella. Kaikki oleellinen löytyy nyt yksistä kansista, sanoo Vesä Kälviäinen SUH:sta.

Vaikka kyse ei olekaan laista, vaan viranomaisohjeesta, on sitä käytetty myös lain tulkinnan ja tuomion perusteena oikeudenkäynnissä:

- On edellytetty, että palveluntarjoaja on tutustunut ja ollut tietoinen ohjeesta ja sen sisällöistä. Oikeus on pitänyt ohjetta merkittävänä lain tarkentajana, Kälviäinen painottaa.

Ohjeen tarkoitus on, että palveluntuottajan on helpompi tuottaa turvallisia palveluja allastiloissa.

- Ohjeessa on myös poimintoja muista laeista, jotka koskevat myös allastiloja, esimerkiksi koskien uimavalvojan ikärajavaatimuksia. Tarkoitus on auttaa palveluntuottajaa hahmottamaan, mitkä kaikki asiat ovat hänen vastuullaan, Kälviäinen kertoo.

SUH:n koulutusjärjestelmän turvallisuusopetus perustuu Tukesin ohjeisiin.
 
SUH:n tuottamat Trimmi-kurssit ovat kertauskursseja, jotka täyttävät viranomaisohjeen vaatimuksen vuosittaisesta turvallisuuskouluttamisesta altailla toimivien henkilöiden osalta. Kurssilla tehdään havaintoja toimipisteen eri näkökulmista.

- Autamme palveluntuottajaa arvioimaan tuottamaansa palvelua nimenomaan riskien kannalta: mitä voi tapahtua, miten ne voi estää, ja miten toimitaan, kun riskit toteutuvat. Turvallisuusasiakirja pitää käydä läpi ja kerrata säännöllisesti henkilökunnan kanssa. Palveluntarjoajan velvoitteet koskevat myös allastiloissa toimivia kolmansia osapuolia, esimerkiksi vauva- ja perheuintia tarjoavia yrityksiä, täsmentää Kälviäinen.Muista nämä ohjeet jäällä liikkuessasi:

  • Ota huomioon, että halkeamat jään pinnalla heikentävät kantavuutta, vaikka ne eivät ulottuisikaan jään läpi.
  • Pidä huoli yksin jäällä liikkuessasi, että allasi on vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä.
  • Ota mukaan ainakin kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden koettelemiseen, kelluttavaksi pakattu reppu, jossa varusteet ovat vesitiiviisti muovipussissa sekä heittoliina tai köysi.

Jos jää pettää:


  • Säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten.
  • Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
  • Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset ellet muuten pääse ylös.
  • Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
  • Kohota itsesi uintipotkulla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen ja ponnista jään päälle.
  • Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.
  • Hakeudu nopeasti lämpimään.ajankohtaista

Helmikuussa neljä hukkunutta - jäille ei monin paikoin enää mitään asiaa

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan helmikuussa hukkui jäihin kaksi miestä Uudellamaalla ja yksi Etelä-Savossa. Lisäksi nuori suomalaisnainen hukkui Floridassa. Jääolosuhteet ovat lauhasta säästä johtuen monin paikoin todella heikot. Etelä-Suomessa järvijäät ovat jo alkaneet sulaa. Jokijäät ovat koko maassa heikkoja tai kokonaan sulaneet. Samoin merialueilla paksua kiintojäätä on enää pääosin Perämerellä ja Suomenlahden itäosassa.

Lue lisää

Jäätilanne heikko - tammikuussa seitsemän hukkunutta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan Suomessa hukkui tammikuussa seitsemän ihmistä, joista viisi hukkui jäihin. Hukkumisista kolme tapahtui Uudellamaalla, kaksi Pohjois-Savossa, yksi Etelä-Savossa ja yksi Etelä-Pohjanmaalla. Kaikki hukkuneet olivat miehiä. Yksi hukkuneista oli alaikäinen.

Lue lisää

13.1.2015 Jäihin hukkuneita tavanomaista enemmän vuonna 2014

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan vuonna 2014 hukkui 152 ihmistä, joista jäihin peräti 27. Erityisesti vuoden 2014 tammi-maaliskuussa heikot jäät koituvat poikkeuksellisen monen jäillä liikkujan kohtaloksi. Valtaosa hukkuneista oli miehiä ja kolme neljäsosaa yli 50-vuotiaita. Alle 20-vuotiaita hukkui ainoastaan kaksi.

Lue lisää

Maailmassa hukkuu joka tunti 40 ihmistä – merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreen raportin mukaan maailmassa hukkuu joka vuosi yli 370 000 ihmistä. Tämä tarkoittaa 40 hukkumiskuolemaa joka tunti. Hukkuminen on kolmanneksi yleisin tapaturmainen kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Raportissa todetaan, että hukkuminen on liian vähälle huomiolle jäänyt merkittävä kansanterveydellinen ongelma, johon kansallisten päättäjien tulisi tarttua nykyistä hanakammin.

Lue lisää

Vuoden 2014 uimahalli löytyy Vaasasta

SUH valitsi vuoden uimahalliksi Vaasan uimahallin. Vuodesta 1962 toiminnassa ollut uimahalli sai tunnustusta toimintansa jatkuvasta kehittämisestä, henkilökunnan ammattitaidosta sekä 2000-luvun alkupuolella toteutetusta mittavasta hallilaajennuksesta.

Lue lisääMeiltä ja muualta


OKM palkitsi ansioituneita liikuntakulttuurin edistäjiä ja kehittäjiä

Opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan ja urheilun ansiomerkit luovutettiin Jyväskylän yliopiston liikuntakasvatuksen laitoksen tutkijoille dosentti Arja Sääkslahdelle ja professori Mirja Hirvensalolle 17.3.2015 valtakunnallisessa Liikkuva koulu -seminaarissa Tampereella.

Lue lisää

Valtio tukee maahanmuuttajien liikuntaa 1,3 miljoonalla eurolla tänä vuonna – näin tuet jakautuvat

Valtio panostaa tänä vuonna erityisesti maahanmuuttajataustaisten naisten, tyttöjen ja kotiäitien liikuntaan.

Lue lisää

Hengenpelastaja Nikon blogi

’’Kokemuksia, tunteita, faktapommeja sekä huikeeta fiilistelyä Australian Surf Bronze Medallion - kurssilta’’

Lue lisää

Anne Australiassa

Hengenpelastuksesta SUH:lla vastaava koulutussuunnittelija Anne Hiltunen tutustui taannoisella Australian-lomamatkallaan myös paikallisiin hengenpelastajiin.

Lue lisää

Raumalle suunnitellaan yli 10 miljoonan euron uutta uimahallia

Rauman kaupunki suunnittelee uuden uimahallin rakentamista tai vanhan peruskorjausta. Hinta noussee yli kymmeneen miljoonaan euroon.

Lue lisää


viisaasti vesillä.