Uimahalliopas

Uudet Tule uimahalliin! –oppaat madaltavat kynnystä käyttää uimahallipalveluita. Kymmenellä eri kielellä laaditut oppaat ovat ladattavissa täältä.


portaali suh


Turussa tehdään 550 Vesisankaria!


Forum Marinumilla (Linnankatu 72) tehdään Vesisankareita tiistaina 29.9. klo 9-14.15. Turun Vesisankarit -tapahtuma tuli täyteen alakoululaisista kahdessa päivässä. Forum Marinumin museotiloihin ja piha-alueelle saapuu yli 550 innokasta koululaista harjoittelekmaan vesillä liikkuminsen taitoja

Vesisankarit -tapahtuma toteutetaan Koululiikuntaliiton koordinoimana, yhteistyössä laajan toimijajoukon kanssa. ”Luvassa on monipuolinen ja huikea kokemuksien päivä”, iloitsee Koululiikuntaliiton liikunta-asiantuntija Sari Turunen ja kiittää kaikkia mukaan lähteneitä Tampereen toimijoita tapahtuman mahdollistamisesta koululaisille.

Lisätietoa Vesisankarit-hankkeesta löytyy täältä.

Vesisankarit kuvaaja Kari Kuukka
Kuvaaja Kari KuukkaUimahallien turvallisuus ja viihtyvyys keskiössä

Suomessa on noin 200 uimahallia, noin 50 kylpylää ja 30 maauimalaa. Uimahalleja käyttävät kaikenikäiset vauvoista vanhuksiin ja myös erityisryhmät, kuten näkövammaiset ja liikuntarajoitteiset. Uimahallien ja kylpylöiden on oltava turvallisia ympäristöjä kaikille palveluiden käyttäjille.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), aluehallintovirastot sekä kunnat selvittävät syksyn aikana uimahallien ja kylpylöiden turvallisuutta. Tukes on myös uusinut uimahallien turvallisuusohjeen sekä tarkastuksilla käytettävän turvallisuuden tarkastuslistan. 

Lue lisää Tukesin sivuilta


Vesitaituri uimahallissa -hygieniakampanja käynnissä

Suomen Uimaliitto haluaa muistuttaa seuroja ja uimareita kauden alussa, että paras tapa kunnioittaa omaa liikuntapaikkaansa on noudattaa yhteisiä järjestys- ja peseytymissääntöjä.

Kampanja käynnistyi sosiaalisessa mediassa 1.9. ja se jatkuu lokakuun lopulle asti. Kampanjavideoita julkaistaan yhteensä yhdeksän. Uimaliiton Facebook-sivuilla on käynnissä viikkokisat jokaisen videon teeman osalta, ja palkintoja jaetaan vastanneiden kesken viikoittain. Ensimmäinen kampanjavideo löytyy myös Facebookista.Oleiletko paljon veden äärellä? Muista nämä syksyn tullen!

Luonnonvesien viilentyessä syksyllä kannattaa muistaa huolehtia kuntoon muutama vesiturvallisuutta edistävä seikka, mikäli olet aikeissa viettää aikaa vesillä tai veden äärellä.

  1. Päivitä veneen turvallisuusvarustus. Tarkista, että veneessä on äyskäri, ankkuri, pelastusliina ja vara-airo. Iltojen pimentyessä kannattaa veneeseen varata myös esimerkiksi taskulamppu tai muu vastaava valonlähde. 
  2. Hanki riittävästi kunnollisia pelastusliivejä. Huolehdi siitä, että liivit myös puetaan päälle ennen veneajelua!
  3. Älä seiso veneessä, ja vaihda paikkoja vain, jos se on välttämätöntä. Sijoita paino veneeseen tasaisesti. Noudata veneen maksimikantokykyä.
  4. Jos putoat, pysy veneen luona.
  5. Jos joudut pelastamaan jonkun, nosta hänet veneen perästä veneeseen.
  6. Heiluta käsiäsi hitaasti pään yllä, jos tarvitset apua.


Hypotermia uhkaa nopeammin, kuin luulet

Ota huomioon myös hypotermian vaara. Kun ihmisen ruumiinlämpö laskee alle 35 °C, puhutaan hypotermiasta. Hypotermia tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmiskehon lämpötila jäähtyy sen rajan alapuolelle, mikä on tarpeen ylläpitämään aineenvaihduntaa ja muita kehon toimintoja. Alle 30 asteessa saattaa aiheutua rytmihäiriöitä, jotka voivat johtaa sydänpysähdykseen, tai ettei aivoille voida toimittaa riittävästi happea.

Ihmiset kokevat lämpötilaherkkyyden eri tavalla, ja keho myös reagoi eri tavalla lämpötilan alenemiseen. Nuori ja perusterve ihminen voi selviytyä paremmin kylmässä, kuin lapset ja vanhukset.

Kun veden lämpötila laskee 13 asteeseen, on sen varaan joutuneella ihmisellä 50 prosentin mahdollisuus selviytyä siellä 1-4 tuntia. Aikaan vaikuttaa mm. fyysinen kunto, ihonalaisen rasvakerroksen paksuus, vaatetus ja ihmisen oma käytös vedessä.

Hypotermian oireista ja hypotermisen uhrin auttamisesta voit lukea lisää täältä.


ajankohtaista

11.9.2015 Suomessa hukkui elokuussa ennätyksellisen vähän ihmisiä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan elokuussa hukkui kymmenen ihmistä, mikä on vähemmän kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla. Suurin osa hukkumisista tapahtui uidessa, osassa tapauksista hukkumiseen johtaneet syyt eivät ole selvillä. Pääosa hukkuneista oli keski-ikäisiä tai sitä vanhempia miehiä. Vain yksi hukkuneista oli nainen. Mediasta kerättyjen ennakkotietojen perusteella tämän vuoden tammi-elokuussa on hukkunut tähän mennessä ainakin 75 ihmistä.

Lue lisää

7.8.2015 Heinäkuussa 18 hukkunutta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui 12 miestä ja kuusi naista, mikä on yhteensä 15 hukkunutta vähemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Puolet hukkuneista oli yli 60-vuotiaita, mutta mukana oli myös kolme kaksivuotiasta lasta. Hukkumisista kuusi tapahtui vesiliikenteessä, neljä uidessa ja neljä veteen putoamisen seurauksena. Lopuissa hukkumiseen johtaneet syyt eivät ole selvillä. Heinäkuun loppuun mennessä hukkuneita on tänä vuonna yhteensä 65.

Lue lisää

Heinäkuun alkupuolella 6 hukkunutta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan heinäkuun alkupuolella hukkui 6 ihmistä (4 miestä, yksi nainen ja yksi lapsi). Hukkumisista kolme tapahtui vesiliikenteessä, kaksi veteen putoamisen seurauksena ja yksi uidessa. Heinäkuun 15.päivään mennessä on tänä vuonna hukkunut 53 ihmistä. Vuonna 2014 vastaava luku oli 78 hukkunutta.

Lue lisää

3.7.2015 Kesäkuussa hukkui 13 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 13 ihmistä, joista juhannuksena kolme. Hukkuneet olivat yhtä lukuun ottamatta miehiä ja heistä peräti kolme oli 20-vuotiaita. Loput, joista tieto oli saatavilla, olivat yli 50-vuotiaita. Hukkumisista viisi oli uimiseen liittyviä ja neljä sattui vesiliikenteessä. Lopuissa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Yhteensä tammi-kesäkuussa on hukkunut 46 ihmistä.

Lue lisää

9.6.2015 Tänä vuonna on hukkunut jo yli 30 ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan toukokuussa hukkui viisi ihmistä: kaksi naista ja kolme miestä. Kaksi hukkui Itä-Suomessa ja lisäksi hukkumisia tapahtui Länsi- ja Sisä-Suomessa, Lounais-Suomessa ja Lapissa. Hukkuneista yksi oli alle 30-vuotias ja loput keski-ikäisiä tai vanhempia. Seuranta-aikana myös huhtikuussa hukkuneiden määrä kasvoi yhdellä. Yhteensä tammi-toukokuussa hukkuneita on 31. Viime vuonna toukokuun loppuun mennessä oli hukkunut 53 ihmistä.

Lue lisääMeiltä ja muualta


Uimahalli Koskikaran henkilöstö on huolestunut lasten uimaopetuksen harvenemisesta

Uimaopetuksen järjestäminen peruskouluasteella vaihtelee Jämsässä suuresti koulusta riippuen.

Lue lisää

Tosielämän sankarit palkittiin – pelastivat naisen hukkumasta

Heinäkuinen viikonloppuyö oli kahdelle nuorelle rovaniemeläismiehelle dramaattisempi kuin kukaan osasi ennakoida. Heidät palkittiin 28.8. hengenpelastajina.

Lue lisää

Uudistettu Tampereen uintikeskus tarjoaa runsaasti tekemistä avajaispäivinä

Uimahallin uusittuihin tiloihin on mahdollisuus tutustua opastetuilla kierroksilla. Lisäksi uimahallin piha-alueella testataan askelluskuntoa kahden kilometrin kävelytestin voimin ja lähimaastoon voi tutustua opastetulla sauvakävelylenkillä.

Lue lisää

Uimahallien ja kylpylöiden turvallisuus valtakunnalliseen syyniin

Uimahallien ja kylpylöiden turvallisuusasiat tutkitaan syksyn aikana. Tutkijoina ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, aluehallintovirastot ja kunnat.

Lue lisää

Matinkylä saa uimahallin vuoden 2019 lopussa

Yli 15 vuoden odottelu on kohta ohi, kun Matinkylän uimahalli valmistuu vuoden 2019 lopussa.

Lue lisää


viisaasti vesillä.