Viikolla 30 (21. - 27.7.) Viisaasti Vesillä kiertueella vastaa lehdistön tiedusteluihin ja haastattelupyyntöihin:

Hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen, 044-018 1879


Vuoden valinnat

SUH palkitsee vuosittain ansioituneita tekijöitä. Palkittavia kategorioita on kaksi: SUH:n Pisara ja Vuoden uimahalli.

Lähetä oma ehdotuksesi
Uimahallifoorumi 2014

Uimahallifoorumi 2014 järjestetään torstaina 2.10.  Messukeskuksessa.

Lue ohjelma ja ilmoittaudu!Kesällä rantauimakouluun!

Kesä on käynnistänyt taas rantauimakoulutoiminnan eri puolilla Suomea. Uimarannat tuovat toivottua lisätilaa uinninopetukseen ja vaihtelua uimakoulutoimintaan.

Vuoteen 1960 saakka uimahalleja oli ainoastaan yhdeksällä paikkakunnalla. Uimakoulut jouduttiin usein ajoittamaan kesäkausiin ja avovesien äärelle, jolloin toiminta oli aina säiden armoilla. Nykyään uimahalleja on jo reilut 200, mutta silti halleissa järjestetyt uimakoulut täyttyvät nopeasti.

Rantauimakouluissa opetellaan uimataitoa samalla periaatteella kuin allasolosuhteissa, mutta avovesi antaa hienon lisämahdollisuuden vesiturvallisuuden laajempaan opettamiseen. Viileä vesi kannustaa myös ensiaputaitojen harjoitteluun rannalla, samalla pelastusliivit ja heittovälineet tulevat tutuiksi.

Turvallisuusnäkökulmiin tulee panostaa

Uimaseuralle rantauimakoulu on oiva mahdollisuus laajentaa toimintaansa. Samalla rantauimakoulun järjestäjän on oltava erityisen tarkka turvallisuuden suhteen. Nykyään jokaisesta rantauimakoulusta tulee laatia turvallisuusasiakirja, jossa turvallisuusnäkökulmat niin ennaltaehkäisyn kuin itse pelastustoiminnan kannalta on kirjattu selkeästi. 

Rantauimakoulujen turvallisuutta ja laatua tutkittiin alkuvuodesta valmistuneessa opinnäytetyössä ja tulosten perusteella parannettavaa riittää. Erityisesti turvallisuusasiakirjaan pitää panostaa niin halleissa kuin rannoilla. Ei riitä, että asiat on hyvin kirjattu, vaan on tärkeää, että jokainen uimaopettaja, tuuraajat mukaan lukien, tuntee ja osaa toimia asiakirjan mukaan. Näin taataan kaikille paras mahdollinen oppimisympäristö. Tutkimuksen mukaan kokeneella uimaopettajalla on paljon annettavaa – tätä tietotaitoa on tärkeä siirtää ensimmäistä kesää rannoilla työskenteleville. Tärkeää on myös muistaa, että uimakoulun opettajan on oltava vähintään 18-vuotias ja pätevä tehtäväänsä.

”Maailman paras kesäduuni!”

Emma Fabricius on toiminut uimaopettajana jo 7 vuotta. Uimarannalle Emma päätyi ystävän kautta.
– Kaveri toimi uimakoulun opettajana järvenrannalla, ja innostuin myös itse siitä. Se osoittautui maailman parhaaksi kesätyöksi ja opetin rannalla viisi kesää peräkkäin, Emma hehkuttaa.

Myös SUH:n Anne Hiltunen muistelee hyvällä fiiliksellä rantauimakoulukesiään:
– Parhaiten mieleeni jäivät iloiset lapset, jotka olivat aina valmiita uimaan, vaikka keli ei aina ollut niin hieno uimaopettajan mielestä. Itselläni oli märkäpuku päällä, ja muistan aina sen hetken, kun astuin yhtenä aamuna veteen, niin jalat melkein jäätyivät märkäpuvusta huolimatta. Edellisen yön ukkosmyrsky oli sekoittanut rantaveden todella kylmäksi. Silloin uimaopetustuokio vedessä jäi lyhyeen, mutta sitten leikittiin hippaa rannalla ja harjoiteltiin pelastusvälineiden heittoa.

Vinkkejä uimarannalle lasten kanssa:

  • Ole aina läsnä! Älä päästä uimataidotonta lasta käden mittaa kauemmas.
  • Harjoitelkaa pelastusliivien oikeaoppista pukemista, kellumista, uimista ja vaikka matalalta laiturilta hyppäämistä.
  • Valvotulla uimarannalla koulutettu rantapelastaja tuntee rantansa hyvin ja osaa neuvoa paikan, jossa ei ole äkkisyvää tai esimerkiksi virtauksia – hyödyntäkää rantapelastajan tietoja.
  • Pelastusvälineen heitto on hauska harjoite koko perheelle – kuka jaksaa heittää oikeaa pelastusrengasta 15 metrin päähän? Entäpä mehukanisteria?


Teksti: Riitta Vienola, Niko Nieminen, Max Wiberg
Juttu on lyhennelmä aiemmin julkaistusta Uinti-lehden artikkelista.

ajankohtaista

Kesäkuussa hukkui 12 suomalaista

Kesäkuussa ennätyksellisen vähän hukkuneita, joista vain yksi juhannuksena

Lue lisää

SUH toivottaa turvallista juhannusta!

Tänä juhannuksena on Suomessa viileät vedet

Lue lisää

Tapaturmapäivää vietetään 13.6.2014

Vietä selvästi parempi kesä!

Lue lisää

Toukokuussa hukkui 10 suomalaista

Toukokuussa hukkui 7 miestä ja 3 naista. Vuoden alusta hukkuneita on peräti 51.

Lue lisääMeiltä ja muualta

Heinäkuun ennätyspäivä veti yli 1 600 uimaria Sveitsiin

Hellepäivät ovat saaneet uimaloiden kävijämäärät kasvamaan räjähdysmäisesti.

Lue lisää

Asiantuntija: Pelastusliivit pakollisiksi veneisiin

Meripelastuksen asiantuntija haluaa pelastusliiveille käyttöpakon vesiliikenteeseen.

Lue lisää

Rantauimakoulut harvinaisia Varsinais-Suomessa

Useimmissa kunnissa opetus tapahtuu sisäaltaissa.

Lue lisää

Öljyä vedessä - uimapaikka käyttökieltoon Rovaniemellä

Rovaniemellä suljettiin tiistaina Vikajärven uimaranta öljylöydön vuoksi. Rovaniemen terveystarkastus sai maanantaina tiedon öljyhavainnosta uimarannalla Pieskäntien päässä Vikajärvellä.

Lue lisää

Kylpylöiden myyntikikat 1800-luvulla

Suomessa kylpylät elävät uutta tulemistaan. Historioitsijan mukaan erilaiset wellness-hoidot ovat samoja palveluita, mitä kylpylöissä on tarjottu aina. Suurin osa niistä kuului kylpylöiden tarjontaan jo 1800-luvulla.

Lue lisää


viisaasti vesillä.