JÄRKI JÄÄLLÄ

Lue Järki Jäällä -esitteestämme, miten liikut jäillä turvallisesti.

Varusteet

portaali suhVesitreeniä jo vuodesta 2000

Tänä vuonna vietetään vesitreenin 15-vuotisjuhlaa.

Mielenkiinto erilaisia ohjattuja vesitreenejä kohtaan kasvaa koko ajan. Uimahalleissa vesijumpataan ja –juostaan ahkerasti. Vesi onkin ihanteellinen elementti monipuoliseen ja tehokkaaseen liikuntaan kaikenikäisille ja –tasoisille. Vesitreeni käsittää kaiken liikunnan, mitä vedessä voi tehdä, oman fyysisen ja psyykkisen kunnon kohentamiseksi.

”Vesitreeni on mukavaa, tehokasta, helppoa ja kokonaisvaltaista harjoittelua vedessä. Vesitreeniä voi harrastaa yksin tai yhdessä, ohjatusti tai omatoimisesti, välineillä tai ilman”, sanoo vesitreenistä vastaava SUH:n koulutussuunnittelija Malla Grönlund.

Katso lukuisat vesitreenivinkkimme, julkaisemme joka kuukausi uuden.

Pyydä myös juhlavuoden tarjous Potkua vesitreeniin –koulutuksesta Malla Grönlundilta.

AquajumppaaMuista nämä ohjeet jäällä liikkuessasi:

  • Ota huomioon, että halkeamat jään pinnalla heikentävät kantavuutta, vaikka ne eivät ulottuisikaan jään läpi.
  • Pidä huoli yksin jäällä liikkuessasi, että allasi on vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä.
  • Ota mukaan ainakin kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit, metallipäinen keppi jään kestävyyden koettelemiseen, kelluttavaksi pakattu reppu, jossa varusteet ovat vesitiiviisti muovipussissa sekä heittoliina tai köysi.

Jos jää pettää:


  • Säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten.
  • Huuda heti apua tai puhalla pilliin.
  • Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa. Jos kuljit hiihtäen, irrota sukset ellet muuten pääse ylös.
  • Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.
  • Kohota itsesi uintipotkulla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen ja ponnista jään päälle.
  • Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.
  • Hakeudu nopeasti lämpimään.ajankohtaista

Jäätilanne heikko - tammikuussa seitsemän hukkunutta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan Suomessa hukkui tammikuussa seitsemän ihmistä, joista viisi hukkui jäihin. Hukkumisista kolme tapahtui Uudellamaalla, kaksi Pohjois-Savossa, yksi Etelä-Savossa ja yksi Etelä-Pohjanmaalla. Kaikki hukkuneet olivat miehiä. Yksi hukkuneista oli alaikäinen.

Lue lisää

13.1.2015 Jäihin hukkuneita tavanomaista enemmän vuonna 2014

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan vuonna 2014 hukkui 152 ihmistä, joista jäihin peräti 27. Erityisesti vuoden 2014 tammi-maaliskuussa heikot jäät koituvat poikkeuksellisen monen jäillä liikkujan kohtaloksi. Valtaosa hukkuneista oli miehiä ja kolme neljäsosaa yli 50-vuotiaita. Alle 20-vuotiaita hukkui ainoastaan kaksi.

Lue lisää

Maailmassa hukkuu joka tunti 40 ihmistä – merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreen raportin mukaan maailmassa hukkuu joka vuosi yli 370 000 ihmistä. Tämä tarkoittaa 40 hukkumiskuolemaa joka tunti. Hukkuminen on kolmanneksi yleisin tapaturmainen kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Raportissa todetaan, että hukkuminen on liian vähälle huomiolle jäänyt merkittävä kansanterveydellinen ongelma, johon kansallisten päättäjien tulisi tarttua nykyistä hanakammin.

Lue lisää

Vuoden 2014 uimahalli löytyy Vaasasta

SUH valitsi vuoden uimahalliksi Vaasan uimahallin. Vuodesta 1962 toiminnassa ollut uimahalli sai tunnustusta toimintansa jatkuvasta kehittämisestä, henkilökunnan ammattitaidosta sekä 2000-luvun alkupuolella toteutetusta mittavasta hallilaajennuksesta.

Lue lisää

Syyskuussa hukkuneiden määrä tuplaantui viime vuodesta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan syyskuussa hukkui 16 ihmistä, joista 14 miestä ja 2 naista. Tämä on peräti 50 prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Alkuvuoden aikana hukkuneiden määrä on kohonnut jo 136:een, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Lue lisääMeiltä ja muualta

Hengenpelastaja Nikon blogi

’’Kokemuksia, tunteita, faktapommeja sekä huikeeta fiilistelyä Australian Surf Bronze Medallion - kurssilta’’

Lue lisää

Anne Australiassa

Hengenpelastuksesta SUH:lla vastaava koulutussuunnittelija Anne Hiltunen tutustui taannoisella Australian-lomamatkallaan myös paikallisiin hengenpelastajiin.

Lue lisää

Raumalle suunnitellaan yli 10 miljoonan euron uutta uimahallia

Rauman kaupunki suunnittelee uuden uimahallin rakentamista tai vanhan peruskorjausta. Hinta noussee yli kymmeneen miljoonaan euroon.

Lue lisää

Liikuntainnostus täytti Impivaaran uimahallin

Turkulaiset ovat kansoittaneet Impivaaran uimahallin tänä syksynä. Parhaimillaan hallissa on ollut yhtä aikaa 500 asiakasta. Silloin heistä 70 tarpoo vesijuoksuradalla.

Lue lisää

Vesillä toimimisen taitoja voi oppia koko vuoden ympäri

Järjestöyhteistyössä valmistellun Koulut vesille -hankkeen tavoitteena on innostaa koululaisia tutustumaan vesiympäristöön ja hankkimaan taidot turvalliseen vesillä liikkumiseen.

Lue lisää


viisaasti vesillä.