portaali suh"Tästä eteenpäin muistan, että puhelin vesitiiviiseen pussiin ja selviytymispakkaus hypotermiakankaineen sekä tulentekovälineineen aina mukaan. Säätiedotus on hyvä myös tarkistaa."

vene nurin 2Hypotermia uhkaa nopeasti kylmään veteen joutunutta. Nuorille miehille oli käydä huonosti tänä syksynä. Miehet olivat lähteneet huonolla säällä kalastamaan kanootilla. Kanootti kaatui ja alkoi taistelu elämästä.  Lue läheltä piti -tilanne tästä.

Onko sinulle ollut vähällä käydä huonosti vesillä? Oman läheltä piti- tilanteen voit lähettää meille tästä.Hypotermian vaaroista

Vesistöjen pintalämpötilat ovat lämpimistä säistä huolimatta koko maassa laskeneet reilusti alle 10 asteeseen. Tähän aikaan vuodesta veden varaan joutuneilla onkin erittäin suuri riski joutua hypotermiaan. Viime kuukausien aikana hukkuneiden joukossa on ollut paljon veneilijöitä, jotka syystä tai toisesta ovat joutuneet veden varaan.

hypotermia ryhmä
Vesi Suomenlinnassa oli marraskuun alkupäivinä noin 8-asteista. Tavallisiin vaatteisiin pukeutunut henkilö selviäisi vedessä kolme tuntia.

Muista HELP, jos putoat kylmään veteen:

HELP-asennolla (Heat Escape Lessening Posture) säästää parhaiten lämpöä kylmässä vedessä. Se vähentää lämmönhukkaa 50 %. Asennon ottamisen edellytyksenä on sellainen pelastusliivi, jossa on kunnollinen niskatuki. Asento muistuttaa sikiöasentoa, jossa ne ruumiinosat, joissa suuret verisuonet kulkevat lähellä ihon pintaa (kuten kainalot), pyritään pitämään lämpimänä.

hypotermia anne2
SUH:n koulutussuunnittelija Anne Hiltunen näyttää mallia HELP-asennosta.

hypotermia paukkuliivit
Paukkuliivit (kuvassa aktivoituneet) ovat perinteisiä pelastusliivejä kevyemmät.

- Ihmiset kokevat kylmän veden kangistavan vaikutuksen eri tavalla. Toisille tulee kova lihastärinä, toinen kokee kylmän pistelevänä tunteena. Tärkeintä on kuitenkin pysyä rauhallisena ja keskityttävä tasaiseen hengitykseen ja lämpöä säilyttävässä HELP-asennossa pysymiseen, Anne Hiltunen neuvoo.

Lue lisää hypotermiasta

Näin pelastat – opettele nämä! 


ajankohtaista

Maailmassa hukkuu joka tunti 40 ihmistä – merkittävä kansanterveydellinen ongelma

Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreen raportin mukaan maailmassa hukkuu joka vuosi yli 370 000 ihmistä. Tämä tarkoittaa 40 hukkumiskuolemaa joka tunti. Hukkuminen on kolmanneksi yleisin tapaturmainen kuolinsyy maailmanlaajuisesti. Raportissa todetaan, että hukkuminen on liian vähälle huomiolle jäänyt merkittävä kansanterveydellinen ongelma, johon kansallisten päättäjien tulisi tarttua nykyistä hanakammin.

Lue lisää

Lokakuussa hukkui viisi ihmistä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan lokakuussa hukkui viisi ihmistä. Lisäksi Itä-Suomessa on kateissa kolme veneilijää. Hukkuneista kolme oli miehiä ja kaksi naisia. Tänä vuonna hukkuneita on jo yhteensä 141.

Lue lisää

Vuoden 2014 uimahalli löytyy Vaasasta

SUH valitsi vuoden uimahalliksi Vaasan uimahallin. Vuodesta 1962 toiminnassa ollut uimahalli sai tunnustusta toimintansa jatkuvasta kehittämisestä, henkilökunnan ammattitaidosta sekä 2000-luvun alkupuolella toteutetusta mittavasta hallilaajennuksesta.

Lue lisää

Syyskuussa hukkuneiden määrä tuplaantui viime vuodesta

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan syyskuussa hukkui 16 ihmistä, joista 14 miestä ja 2 naista. Tämä on peräti 50 prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Alkuvuoden aikana hukkuneiden määrä on kohonnut jo 136:een, mikä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Lue lisää

Uimahallit rapistumassa kuntien säästöpainessa?

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ja Suomen Uimaliiton järjestämässä Uimahallifoorumissa nousi esiin huoli uimahallien kohtalosta tulevaisuudessa.

Lue lisääMeiltä ja muualta

Vesillä toimimisen taitoja voi oppia koko vuoden ympäri

Järjestöyhteistyössä valmistellun Koulut vesille -hankkeen tavoitteena on innostaa koululaisia tutustumaan vesiympäristöön ja hankkimaan taidot turvalliseen vesillä liikkumiseen.

Lue lisää

Täpärä pelastuminen avannosta opetti varovaiseksi

Perusuintitaito on kansalaisvelvollisuus. Tätä tähdentää uimarityttärelleen isä, joka oli hukkua pilkkireissulla.

Lue lisää

Julia oli 30 vuotta sitten vauvana altaassa

Oulun kaupunki on järjestänyt vauvauintia jo 30 vuotta. Harrastus saapui Suomeen 1981.

Lue lisää

Uimataidoton aikuinen pelkää ja häpeää

Suomalaiset ovat uimataitoista kansaa, mutta joskus esimerkiksi lapsuuden huonot kokemukset voivat tehdä vedestä pelottavan elementin.

Lue lisää


viisaasti vesillä.