Etusivu Oppaat ja vinkit Pelastu ja pelasta Näin toimin hätätilanteessa (HRAP)

Miten pelastetaan veden varaan joutunut? 

Hukkuva ihminen ei välttämättä näytä siltä, mitä useimmat ihmiset odottavat. Hukkuva ei välttämättä tee roiskeita tai huido käsillään apua, eikä aina pysty huutamaan apua. Puhutaankin ns. hiljaisesta hukkumisesta.

Lue täältä lisätietoa: Hukkuminen ei näytä hukkumiselta

Kun huomaat jonkun olevan hädässä, toimi seuraavalla tavalla (HRAP):

H
Hälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.

R
Rauhoita
pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.

A
Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla 112.

P

Pelasta: lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Välineen voi myös heittää hänelle. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

Lisää ohjeita pelastamisesta löytyy mm. SPR:n elvytysohjeista.

Tiesitkö, että ihan tavallisella ämpärillä voit pelastaa läheisesi hengen - katso miten! Viisaasti vesillä -kampanja turvallisemman vesillä liikkumisen puolesta.

Kampanja

Lapsesta veden ystävä -sivusto tarjoaa käytännön vinkkejä ja videoita mm. ensimmäisiin kylpyhetkiin, uimataidon kartuttamiseen ja vauvauintiin. Opi sinäkin!

Lapsesta veden ystävä