Etusivu Tiedotus Ajankohtaista

Heinäkuussa hukkui 29 ihmistä

Heinäkuussa hukuttiin lähes päivittäin, mutta myös onnellisia pelastustarinoita uutisoitiin

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien ennakkotietojen mukaan heinäkuussa hukkui 29 ihmistä. Hukkuneista kuusi oli naisia ja loput 23 miehiä. Hukkumistapauksista 16 sattui uidessa, seitsemän vesiliikenteessä ja kuuden hukkumisen syy on tuntematon. Tammi-heinäkuun aikana on ennakkotilastojen mukaan hukkunut 57 ihmistä. Lisäksi kahden ihmisen epäillään hukkuneen, veneilijän Inarissa ja uimarin Virroilla.

Heinäkuun helteet houkuttelivat ihmiset veden äärelle, joka näkyi myös valitettavasti tilastoissa ja pelastuslaitosten tehtävien määrässä.

- Hukkumistapausten lisäksi olemme saaneet lukea myös onnellisia tarinoita kansalaisten valppaudesta ja onnistuneista pelastuksista, kertoo Viisaasti Vesillä -projektikoordinaattori Laura Sulkava.

Tilastossa valitettavan tuttuun tapaan nousee esiin, että hukkuneista valtaosa on miehiä. Koko vuonna miehiä on hukkunut 47, naisia 10. Yleisimmin tämän vuoden puolella on hukuttu uidessa, toiseksi yleisin syy on vesiliikenneonnettomuus. Sulkava haluaa kannustaa ihmisiä nauttimaan vedestä, kun säät hellivät, mutta myös pitämään silmät auki, tunnistamaan hukkuvan henkilön ja auttamaan tilanteessa omaa henkeään riskeeraamatta.

-  Hukkuva henkilö ei välttämättä pysty pyytämään tai huutamaan apua, joten paras keino on kysyä suoraan, onko kaikki hyvin. Mieluumminhan sitä häiritsee hieman toisen uimahetkeä kuin katsoo hukkumista vierestä!

Elokuun alku näyttää jatkuvan helteisenä ja onkin syytä vielä muistaa muutama seikka, kun vietetään aikaa vedessä ja veden äärellä:

o   Ota aina kaveri mukaan uimaan tai rannalle.

o   Ui rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan.

o   Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaara.

o   Valvo lapsia erityisen tarkasti veden äärellä, käden mitan päässä.

o   Pue pelastusliivit päällesi aina vesille lähtiessäsi ja tarkista veneen varustus.  

o   Lataa 112-sovellus valmiiksi kännykkääsi.

o   Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

 

Heinäkuussa hukkumiskuolemista tapahtui 10 Länsi- ja Sisä-Suomessa, 5 Itä-Suomessa, 4 Pohjois-Suomessa ja 5 Etelä-Suomessa. Viime vuonna heinäkuussa hukkui 10 ihmistä ja tammi-heinäkuussa 47 ihmistä.


 Viisaasti Vesillä -kampanja kiertää Suomea

Viisaasti Vesillä -kampanja on kesän aikana kiertänyt jälleen opettamassa vesiturvallisuus- ja pelastustaitoja ympäri Suomen. Tapahtumapäiviä kerääntyy kesälle lähes 50.

-Monelle edelleen pelastuskanisteri ja ämpärin käyttö ovat uusia asioita. Kun välineitä pääsee testaamaan, myös kynnys auttaa toivottavasti laskee. Monet ovat kertoneet saaneensa kipinän virittää oman pelastuskanisterin veneeseen tai mökkilaituriin, Sulkava iloitsee.

Viisaasti Vesillä -kampanja tänään Matinkylän uimarannalla Espoossa klo 14-18.

 

LISÄTIETOJA
Viisaasti Vesillä -projektikoordinaattori Laura Sulkava, Puhelin: 040 588 8272, laura.sulkava(a)suh.fi

 

Hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen, Puhelin: 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

 

SUH:n ennakkotilastot hukkuneista 2018: http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/hukkumiset_2018

 

Viisaasti Vesillä -vesiturvallisuuskampanjan sivuilta lisätietoa ja ohjeita turvalliseen vesillä liikkumiseen eri kohderyhmille: www.viisaastivesillä.fi

 

Uimahyppyonnettomuuksissa vammautuvat ovat lähes poikkeuksetta nuoria miehiä aikuisuutensa kynnyksellä. Jokainen onnettomuus on tragedia, joka vaikuttaa paitsi vammautuneeseen, myös hänen läheisiinsä. Siksi yksikin onnettomuus on liikaa: https://www.invalidiliitto.fi/tiedamihinhyppaat

 

Pintaveden lämpötilat (SYKE): http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/90/twlx2/vesitilanne.html

Levätilanne (SYKE): http://www.ymparisto.fi/levatilanne


Palaa otsikoihin