Etusivu Tiedotus Ajankohtaista
14.5.2018

Joka neljäs lapsi ei osaa uida kunnolla – Uimataitoviikko 14.-20.5.2018 kannustaa uimataidon hankkimiseen

Tänään käynnistyvää valtakunnallista Uimataitoviikkoa vietetään jo 19. kerran. Viikon tavoitteena on herättää keskustelua uimataidon merkityksestä ja antaa virikkeitä uimataidon kehittämiseen. Viikon järjestäjänä toimiva Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) kannustaa erityisesti lasten vanhempia ja läheisiä huolehtimaan lastensa uimataidosta.

- Alakoulun kuudesluokkalaisista jopa joka neljäs ei osaa uida kunnolla. Koulujen uinninopetuksen lisäksi vanhemmilla on tutkitusti iso rooli lasten uimaan oppimisessa. Uimataito on etenkin täällä Suomessa tärkeä taito, joka mahdollistaa monia upeita vedessä, vesillä ja veden ääressä tapahtuvia harrastuksia turvallisesti, muistuttaa SUH:n koulutussuunnittelija Tero Savolainen.

- Uimataidon oppiminen vaatii säännöllistä kosketusta veteen. Vanhemmat voivat edesauttaa lastensa uimataidon kehittymistä mahdollistamalla tämän. Uimahallikäyntien lisäksi aurinkoisina päivinä jo pelkästään uimarantavesissä leikkiminen luo pohjaa uimataidon oppimiselle. 

- Jos vesi ei ole itselle syystä tai toisesta luontainen elementti, myös uimakoulut tarjoavat apua uimataidon opetteluun. Niitä kannattaa tiedustella esimerkiksi paikallisesta uimahallista tai uimaseuroista. Toki myös vanhempien kannattaa huolehtia omasta uimataidostaan. Uimaan voi oppia minkä ikäisenä tahansa, kannustaa Savolainen.

Aikainen uimataidon oppiminen on nostettu tuoreen Kansallisen lasten ja nuorten turvallisuuden edistämisen ohjelman tavoite- ja toimenpidesuunnitelman 2018-2025 tavoitteeksi. Uimataito nähdään yhdeksi keinoksi ehkäistä alle 25-vuotiaiden tapaturmia.

Vanhempien lisäksi SUH haluaa kannustaa alakoulujen opettajia ja päiväkotien henkilökuntaa osallistumaan Uimataitoviikon viettoon ja nostamaan uimataidon merkitystä esiin sekä lapsille että vanhemmille. Tämän tueksi löytyy valmista materiaalia Uimataitoviikon nettisivuilta.

 

Lisätietoja antavat:

Tero Savolainen, puh. (050) 491 7444, tero.savolainen(at)suh.fi
Anneli Toivonen, puh. (045) 631 9577, anneli.toivonen(at)suh.fi

Autamme tarvittaessa mielellämme paikallisten asiantuntijahaastatteluiden sopimisessa.

Pohjoismainen uimataidon määritelmä: Uimari, joka veteen pudottuaan ja pintaan päästyään pystyy uimaan 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen

Materiaalia ja videoita (vapaasti käytettävissä):  

Tutkittua tietoa uimataidosta: www.suh.fi/uimataitotutkimus

Uimataitoviikon kampanjasivut ja ilmaiset opetus- ja viestintämateriaalit: www.suh.fi/uimataitoviikko

Uudet uinnin tekniikkavideot:  https://www.youtube.com/watch?v=ciJPuYz6GqI&list=PLk_ZOpfO8W5G1j6bR8xr6Yv4f6WbWrmgV

Pulahda uimaan – vesitaitojen ABC -videot: www.pulahdauimaan.fi

Lapsesta veden ystävä -sivusto pienten lasten vanhemmille: www.lapsestavedenystävä.fi

Kansallinen lasten ja nuorten turvallisuuden edistämisen ohjelma: https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/kansallinen-lasten-ja-nuorten-turvallisuuden-edistamisen-ohjelma

Palaa otsikoihin