Etusivu Tiedotus Ajankohtaista
13.4.2017

SUH varoittaa petollisista kevätjäistä ja kylmästä vedestä

Jäät ovat heikentyneet vauhdilla maan etelä- ja keskiosassa. Monin paikoin rannikolla ja myös sisävesillä jäät ovat lähteneet kokonaan tai ovat erittäin heikkoja. Osin pohjoisempanakin jää on jo alkanut ohentua ja puikkoontua, mikä vaikuttaa jään kantavuuteen. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) varoittaakin pääsiäisen ajan ulkoilijoita petollisista kevätjäistä ja jääkylmistä vesistä.

”Tyypillisesti maalis-huhtikuu on jäihin vajoamisten riskialtteinta aikaa. Keväällä paksukaan jää ei ole tae sen kestävyydestä. Aamulla vielä hyvin kantanut monisenttinen jää ei välttämättä iltapäivällä ole enää kulkukelpoista auringonpaisteen aiheuttaman puikkoontumisen vuoksi”, muistuttaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

”Huolimatta siitä, että pääsiäisenä ei välttämättä aurinkoa näy, kehottaisin jokaista miettimään tarkkaan, että kannattaako ottaa riskiä ja lähteä jäälle. Mikäli jäälle kuitenkin päättää lähteä, niin varustuksen pitää olla kunnossa: vähintään naskalit kaulassa, kättä pidempää jään kestävyyden koettelemiseen, pilli tai vesitiiviisti pakattu kännykkä avun hälyttämiseen sekä kelluttavaksi pakattu reppu selässä. 

Kylmä vesi aiheuttaa nopeasti hypotermian

Näin keväällä jäiden lähdettyä luonnonvesien lämpötila on vielä lähellä nollaa. Suurin vaara veden varaan jouduttaessa on hypotermia. Vesi tunkeutuu vaatteiden läpi hetkessä ihmisen joutuessa veteen. Vesi jäähdyttää elimistöä monta kertaa nopeammin kuin yhtä kylmä ilma. Kylmyys ja sitä kautta uupuminen ja tajuttomuus tapahtuvat pahimmillaan jopa minuuteissa.

”Vesistöjen äärellä on syytä varovaisuuteen. Rannat ja jokien penkereet voivat olla erittäin liukkaita, jolloin veteen pudonneen pelastaminen on vaikeaa. Virtaavat vedet houkuttavat erityisesti leikkiviä lapsia. Lapsia tuleekin vahtia tarkkaan veden äärellä. Pieni lapsi ei ymmärrä veden virtausta eikä sitä, miten kylmää vesi on”, Heinonen toteaa.

SUH:n ennakkotilastojen mukaan maaliskuussa hukkui kaksi miestä. Molemmat kalassa olleet menehtyivät jäihin vajoamisen seurauksena Naantalissa. Lisäksi raportoitiin useita jäihin vajoamisia, joiden uhrit saatiin pelastettua.

Lisämateriaalia:

Ohjeita turvalliseen jäällä liikkumiseen: http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/pelastu_ja_pelasta/jaalla

Lisätietoa hypotermiasta ja hypotermisen uhrin auttamisesta: http://www.viisaastivesilla.fi/etusivu/pelastu_ja_pelasta/vesilla/hypotermia

Tarkemmat hukkumistilastot 2017: http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/hukkumiset_2017
Sisävesien jäätilanne: http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/fin/Jaanpaksuus/Jaanpaksuus.htm
Meren jäätilanne: http://ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanne

LISÄTIETOJA ANTAVAT
Toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, puh. 040 521 3282, kristiina.heinonen@suh.fi


Palaa otsikoihin