Etusivu Toiminta Erityisuinti Uintia rajoittavat terveydelliset tekijät

Uintia rajoittavat terveydelliset tekijät

Uinti on yksi erityisryhmien suosituimmista liikuntamuodoista ja se sopii useimmille. On kuitenkin joitakin terveyteen liittyviä tiloja, jotka ovat esteenä uimiselle: 

  • akuutit tulehdukset,
  • kuume,
  • hallitsematon korkea verenpaine,
  • vaikeat sydänviat,
  • tarttuvat ihosairaudet,
  • avoimet haavat,
  • tietyt lääkärin diagnosoimat ongelmat korvissa sekä
  • suolen ja rakon pidätyskyvyttömyys.

Hoitavalta lääkäriltä voi tulla lisäksi tätä listaa täydentäviä ohjeita. Lisäksi saattaa myös olla mahdollisuus osallistua uintiin huolehtimalla asianmukaisesta varustuksesta, esimerkiksi monissa korvien ongelmissa suojaamalla korvat.

Inkontinenssi-uima-asut ja pidätyskyvyttömyys

Eniten kysymyksiä herättää erityisuimarin kohdalla suolen ja rakon pidätyskyvyttömyys eli milloin uinti on sopiva harrastus ja milloin ei. Pahin ongelma veden puhtauden kannalta on uloste, jota ei veteen tai edes kosketuksiin veden kanssa saisi päästä. Pidätyskyvyn ongelmaa ei ikävä kyllä uimareissulla ole hoidettu oikein, mikäli tämä vahinko pääsee uikkariin ja sen seurauksena nopeasti altaasta poistutaan.

Inkontinenssi-uimapuku (ns. inko-housut) voi olla yksi ratkaisu satunnaisten vahinkojen ehkäisyyn ja siihen, ettei uloste pääse leviämään altaaseen. Niiden tulee kuitenkin olla erittäin hyvät: oikean kokoiset ja riittävän napakat, jotta vesi ja uloste eivät pääse kosketuksiin keskenään. Vain harvalla uimarilla on inko-housut, jotka todella suojaavat vettä saastumasta.

Jos pidätyskyvyttömyys on enemmän sääntö kuin harvinainen poikkeus, on se ikävä kyllä este uintiharrastukselle. Uinti ei koskaan jatku, jos uimari ulostaa. Sattuneesta vahingosta, vaikka vahinko jäisi uimahousuihin, on aina ilmoitettava henkilökunnalle. Uimahallin henkilökunta päättää tilanteen mukaan jatkotoimenpiteistä.


Uima-asuun kiinnitettävä käyttöoikeusmerkki kertoo, että uimarilla on oikeus pitää uima-asu päällä koko uimahallivierailun ajan.

Mikä on käyttöoikeusmerkki