Etusivu Toiminta Erityisuinti Uintimerkkisuorituksien soveltaminen

Uintimerkkisuoritusten soveltaminen

Myös erityistä tukea tarvitsevat oppilaat voivat suorittaa uintimerkkejä. Tällöin on hyvä muistaa, että harjoittelu voi vaatia paljon aikaa. Jollekin tämä saattaa tarkoittaa kuukausien harjoittelua, monelle useita vuosia. Mikäli oppilaalla ei ole pitkänkään harjoittelun tuloksena vammansa vuoksi mahdollista suorittaa jotain merkkisuoritusta, voidaan tehtävää soveltaa. Soveltamisella tarkoitetaan vaihtoehtoista, mutta uimarille yhtä vaativaa tapaa suorittaa kyseinen tehtävä.

Soveltamisen syitä on monia, tässä muutamia niistä:
 • raajan/raajojen puuttuminen tai toimintakyvyttömyys
 • pysyvät liikerajoitteet
 • uimarin turvallisuus tehtävää suoritettaessa
 • toimintakykyä alentava etenevä sairaus
 • sokeus
P5301606
Suoritukset merkitään uintikirjaan.

Uintimerkkeihin vaadittaviin tehtäviin voi olla monella pitkä harjoittelumatka. Välietapeilla on kuitenkin mahtavaa saada kannustava palkinto harjoittelusta. Mikäli mitään uintimerkkiä ei pysty uintikurssin päätyttyä suorittamaan, voi uimaopettaja sellaisen tehdä myös itse. Tässä esimerkki uintimerkkien soveltamisesta:

Willie suorittaa varhaistaitomerkin

SUH Uimamerkit-01Willie harjoittelee uintia erityisuintiryhmässä viikoittain. Uintikauden lopussa suoritellaan uintimerkkitehtäviä. Ohjaajan kanssa mietitään, mikä merkki voisi olla Willien taitotasoa vastaava.
Päätettiin kokeilla Willien kanssa varhaistaitomerkin suorittamista. 
Tämän merkin suorittaakseen täytyy näyttää vähintään viisi tehtävää uinnin tavoitetaulukon ensimmäiseltä riviltä, 0,5 pisteen tasolta. 
Tehtävävaihtoehdot ovat seuraavat:
 • Korvien kastaminen selkäasennossa 5sek.
 • Kelluminen paikallaan apuvälineen kanssa kasvot vedessä 5 sek.
 • Itsenäinen liikkuminen vedessä uintiasennossa kädet pohjassa 5 m
 • Liikkuminen hyppien, juosten 5m
 • Kastautuminen
 • Itsenäinen altaaseen tulo reunalta ja nousu reunalle
 • Osaan nousta itsenäisesti seisomaan uintiasennosta


Ensimmäinen puolen pisteen tehtävä:
P5301766
Korvien kastaminen selkäasennossa 5 sek. Tämän asennon Willie osaa hienosti itse, mutta tarvitsee apua selinkellunta-asentoon menemisessä sekä asennosta takaisin pystyasentoon nousemisessa.


Toinen puolen pisteen tehtävä:
P5301746
Kelluminen paikallaan apuvälineen kanssa vatsallaan 5 sek. Tähän asentoon Willie pääsee sylistä itsenäisesti mutta tarvitsee apua takaisin pystyasentoon noustessa.
P5301760
Päinkellunnan Willie osaa myös ilman apuvälinettä.


Kolmas puolen pisteen tehtävä: 
P5301711
Kastautuminen. Willie on taitava sukeltelija ja viihtyy veden alla.


Neljäs puolen pisteen tehtävä:
P5301708
Itsenäinen liikkuminen vedessä uintiasennossa kädet pohjassa 5m. Matalalla Willie pärjää hetkiä itsenäisesti ja harjoittelee sukeltamista sekä pään ja hengityksen hallintaa. Käsiin tukeutuminen ja määrätietoinen eteneminen on satunnaista, jonka vuoksi tätä tehtävää päätettiin soveltaa niin, että suoritus hyväksyttiin portaiden alueella liikkumisella ja touhuamisella. Metrimääriä ei laskettu.


Viides puolen pisteen tehtävä:
reunalle päin
Itsenäinen altaaseen tulo ja nousu reunalle. Willie ei pysty nousemaan itsenäisesti altaasta ylös reunalle. Tätä tehtävää sovellettiin niin, että avustaja auttaa Willien istumaan reunalle, tukee turvallista istuma-asentoa ja Willie itse nojaa reunalta vettä kohti ja sukeltaa altaaseen.reunalta sukellus (1)
Willie sukeltaa reunalta veteen itsenäisesti ja pintaan tullessaan nostaa päätään ylös. 


P5301602
Uintimerkkisuoritusten jälkeen erityisuimaopettaja kirjaa suoritukset uintikirjaan ja merkkaa vielä päivämäärät suoritusten viereen, jotta taitojen harjaantumista voidaan sitten myöhemmin tarkastella.Ja mikäs sen mahtavampaa kun pitää yhteinen merkkienjako vaikkapa altaalla!
P5300153