Etusivu Toiminta Hengenpelastus Kilpailutoiminta

Kilpailemaan hengenpelastuksessa?Teksti Riitta Vienola

Lähtölaukaus pamahtaa – kilpailijat starttaavat lähtötelineistä, uivat 25 m vapaauintia, hakevat Helly-nuken pohjasta (3 m), kuljettavat nukkea 25 m vapaauintitekniikalla ja iskevät kätensä ajanottopaneeliin. Tänä vuonna saksalainen Danny Wieck ui tämän 50 m Manikin Carry -lajin aikaan 0'28"83. Maailmanennätys lajissa on samalla henkilöllä ajalla 0'28"64. Ari-Pekka Liukkosen SE 50:llä metrillä on 0’21”93.

Hengenpelastuskilpailut perustuvat auttamisaatteeseen. 

Lajilla on pitkät perinteet; Australiassa ensimmäiset kilpailut käytiin jo vuonna 1907. Suomessa ensimmäiset viralliset hengenpelastuksen SM-kilpailut käytiin vuonna 1990 Riihimäellä. Lajin tarkoituksena on ollut alusta asti edistää vesiturvallisuutta.

Monella lajin harrastajalla on kilpauintitausta, mutta mukana on myös surffareita, uppopalloilijoita ja vesipalloilijoita. Australia on tunnetuin Surf Lifesaving -clubeistaan, joissa hengenpelastusta voi harrastaa monipuolisesti ja päälajina, mutta Suomessa hengenpelastus on monen urheilijan tai uinninvalvojan sivulaji.

Mitä ihmeen hengenpelastusta?

HP kilpailut

Kansainväliset hengenpelastuskilpailut käydään altaassa ja avovedessä. Joka toinen vuosi pidetään EM-kilpailut ja joka toinen vuosi MM-kilpailut. SM-kilpailut altaassa pidetään joka vuosi ja avovesikilpailut aloitetaan kesällä 2015.

Altaassa kansainvälisiä yksilölajeja on seitsemän: 200 m Obstacle Swim, 100 m Manikin Tow with Fins, 100 m Rescue Medley, 100 m Manikin Carry With Fins, 50 m Manikin Carry, 200 m Super Lifesaver. Joukkuelajeja on neljä: Line Throw, 4 x 50 m Obstacle Relay, 4 x 25 m Manikin Relay ja 4 x 50 m Medley Relay. Lisäksi Suomessa kilpaillaan kansallisessa allaslajissamme, hengenpelastajan testiuinnissa. Pohjoismaisissa kilpailuissa on myös muutama laji, jossa pelastusrengas on mukana.

Avovedessä kansainvälisiä yksilölajeja on yhdeksän: Beach Flags, Beach Sprint, Beach Run, Run Swim Run, Rescue Tube Race, Surf Race, Board Race, Surf Ski Race sekä Oceanwoman & -man. Joukkuelajeja on seitsemän: Beach Relay, Surf Teams Race, Rescue Tube Rescue, Board Rescue, Board Relay, Surf Ski Relay, Oceanwoman & -man Relay.

Kolmantena kategoriana kisoissa on SERC eli simuloitu hätätilanne, jossa testataan joukkueiden toimintaa lavastetussa hätätilanteessa. Kaikissa yllä mainituissa lajeissa ei kilpailla joka vuosi, vaan mukaan otettavat lajit vaihtelevat hieman vuosittain.

Kansainväliset kilpailut käydään maiden välillä (EM/MM), junioreiden välillä, seurojen välillä (Interclubs) ja masterssien välillä. Junioreiden ja masterssien osalta lajit eroavat hieman normaaleista.

Lajitekniikat

Lähes kaikissa allaslajeissa uintinopeus on olennaisin. Normaaleista uintikilpailuista hengenpelastuskilpailut eroavat teknisyydessä, sukelluksessa ja välineistössä. Monesti mukana on Helly-nuken kuljetusta ja noin puolessa lajeista käytetään räpylöitä. Myös lähes joka laji sisältää joko pituussukellusta tai Helly-nuken hakua pohjasta (maks. kolmen metrin syvyydestä).

200 m Obstacle Swim, esteuinti muistuttaa uintikilpailuja eniten. Lajissa kilpailija ui vapaauintia ja sukeltaa esteen ali (syvyys 70 cm) 200 m matkalla kahdeksan kertaa. Uusiseelantilainen Lee Samantha ui voittoajan 2’05”11 vuoden 2014 MM-kilpailuissa. Naisten maailmanennätysaika lajissa on 2’01”88 (Lu Ying). Hanna-Mari Seppälän SE 200 m vapaauinnissa on 1’58”68. Vauhti ei siis paljonkaan hiljene, vaikka uintisuoritukseen lisätään uusia elementtejä.

Avovedessä lajit on jaoteltu rannalla kilpailtaviin juoksulajeihin, uinteihin ja välineillä suoritettaviin melontalajeihin. Beach Flags on yleisöystävällinen ja monesti kilpailujen huipentuma – tässä sprinttilajissa korostuvat reaktiokyky, nopeus ja taktikointi. Avovesiuinnissa kontaktia ei vältellä, vaan poijujen ympäriuinnissa kyynärpäät heiluvat (vaikkakin tämä on säännöissä kiellettyä). Melontalajeina toimivat pelastuslaudalla melonta niin yksin kuin parin kanssa sekä kapealla surf ski -kajakilla melonta. Tunnelma rantalajeissa on korkealla ja monissa maissa rantalajit ovat huomattavasti allaslajeja suositumpia.

 

Beach flag

Kilpailukokemusta, aatetta ja hyvää fiilistä

Tänä vuonna Suomea oli edustamassa Rescue 2014 -maailmanmestaruuskilpailuissa kahdeksan urheilijaa. Vuoden 2014 hengenpelastuksen MM-kilpailut pidettiin Etelä-Ranskassa Montpelllierissa, Välimeren rannalla. Suomea edusti Rescue 2014 –kisoissa kahdeksan: yksi uppopalloilija, kaksi masters-uimaria, neljä entistä kilpauimaria ja yksi edelleen kilpaileva nuorempi uimari. Mikä saa heidät kisaamaan hengenpelastuksessa?

”Lajissa saa kehittää sellaisia taitoja, jotka voivat jossain vaiheessa elämää olla elintärkeitä. Taidoilla voi tarvittaessa pelastaa joko oman tai toisen ihmisen hengen. Hengenpelastuksessa saa kehittää sekä fyysistä että henkistä kestävyyttä, nopeutta ja voimaa, tilannetajua ja tilanteen sekä hermojen hallitsemista. Kaikki ominaisuudet ovat tärkeitä – ja on hienoa, että niissä voi kilpailla” toteaa mukana ollut olympiauimari Eeva Saarinen.

”Mukavaa vaihtelua kilpauinnista. Lajissa kehitetyistä taidoista on hyötyä uinninvalvonta-hommissa”, toteaa Arttu Tolvanen.

”Mukavaa vaihtelua kilpauinnista. Lajissa kehitetyistä taidoista on hyötyä uinninvalvonta-hommissa”

”Harrastan hengenpelastusta yksinkertaisesti, koska se on hauskaa! Kilpauimarina ja uinninvalvojana toimiessani laji on ollut minulle täydellinen. Uintinopeus on iso etu kilpailuissa, samalla olen kehittynyt hengenpelastustaidoissa. Hauskuus ja hyöty siis samassa paketissa!” sanoo masters-uintia edelleenkin harrastava Erica Pakkala.

”Tässä lajissa on syvempi merkitys kuin vain toisen voittaminen ja maalin tekeminen. Taustalla oleva aate tekee lajista potentiaalisen harrastuksen kaikille”, pohtii uppopalloa harrastava Ville Nummelin.

”Minulle hengenpelastus ei ole koskaan ollut vain harrastus tai työ, vaan ennemminkin elämäntapa” pohtii Caribian Junior Lifesaver -kerhoakin ohjaava Joonas Rusi.

Hengenpelastuskilpailut tuovat siis kilpailullisen elementin vahvasti asenteelliseen toimintaan. Laji on fyysisesti  haastava ja dramatiikkaa löytyy SERC:in muodossa – tässä lajissa myös tiimityö korostuu. Avovedessä kilpailtaessa olosuhteet ovat vaihtelevat ja isot aallot ja virtaukset haastavat kokeneenkin uimarin. Myös monipuolisuutta tarvitaan, varsinkin avovedessä: juoksu- ja reaktionopeus, tasapaino ja melontatekniikka ovat olennaisia uinnin lisäksi. Voitto on aina toki tärkeää, mutta fiilistä ja aatetta ei unohdeta edes MM-kilpailuissa.

Kisailijat

Suomen Joukkue Montpellierin MM-kisoissa 2014. Takana vasemmalta Joonas Rusi, Laura Sulkava ja Erica Pakkala. Keskellä vasemmalta Ville Nummelin, Vivi Brooke, Eeva saarinen ja Joonas Nissinen. Edessä Arttu Tolvanen.

Tervetuloa mukaan!

 Uusia kilpailijoita kaivataan! Lajiin pääsee mukaan muun muassa seuraavien tahojen kautta:

  • Turun Caribian Lifesavers
  • Pajulahden Nasuksu
  • Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton leirit ja kilpailut

Suomenmestaruuskilpailut kilpaillaan Turussa, Impivaaran uimahallissa (allas) 25.3.2017 ja Tampereella 8.7.2017 (avovesi).

EM-kilpailut Belgiassa syyskuun alussa 2017. SM-kilpailut ovat kaikille avoimet, mutta maajoukkueeseen pääseviltä vaaditaan pätevyys alalle (uinninvalvojan, rantapelastajan tai kansainvälisen hengenpelastajan pätevyys).

Facebook: LIFESAVING COMPETITIONS SUOMI.